Angajaţii Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi a Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova au demarat ieri acţiunea de refacere a marcajelor rutiere din municipiu.
Au început chiar cu centrul oraşului, mai precis cu străzile Popa Şapcă şi A.I. Cuza, la orele prânzului, exact când maşinile mergeau bară la bază în această zonă.
„Vremea e bună, aşa că vopseaua se usucă în 10-15 minute“, a precizat Florentin Lupea, şeful Formaţiunii Marcaje şi Indicatoare Rutiere din cadrul RAADPFL Craiova.
Mai întâi pe bulevarde
Refacerea marcajelor va continua în zilele următoare cu principalele bulevarde: Severinului, Nicolae Titulescu, Calea Bucureşti, Dacia şi Decebal, unde vor fi refăcute atât marcajele longitudinale, cât şi trecerile de pietoni. Pe alte străzi, care urmează să fie reabilitate cu fonduri europene – strada Caracal, spre exemplu – se vor reface doar marcajele longitudinale, nu şi trecerile de pietoni, care sunt oricum semnalizate cu indicatoare rutiere.
În funcţie de vreme, vopsirea marcajelor va continua şi noaptea. „În zonele foarte aglomerate, cum este strada A.I. Cuza, spre exemplu, se reface pe timpul zilei doar linia continuă dintre cele două sensuri de mers. Pentru vopsirea trecerilor de pietoni, în schimb, se va lucra noaptea, când nu este trafic. Pentru asta însă va trebui să aşteptăm nopţi mai călduroase, cu temperaturi peste 10 grade Celsius, pentru că sub această temperatură nu se usucă vopseaua de pe carosabil“, a precizat viceprimarul Craiovei, Teodor Sas.
Bani puţini
Fondurile alocate de municipalitate pentru refacerea marcajelor rutiere s-au redus substanţial în ultimii ani. În 2009, Primăria Craiova a cheltuit pentru vopsirea marcajelor 1,1 milioane de lei, iar vopseaua s-a luat după câteva luni. În 2010, de la bugetul local s-au alocat tot 1,1 milioane de lei, însă pentru întreaga activitate de sistematizare a circulaţiei, care mai include indicatoare rutiere, întreţinere semafoare etc. La refacerea marcajelor au ajuns cam jumătate din aceşti bani.
Pentru 2011, de la bugetul local s-a alocat pentru sistematizarea circulaţiei suma de 1,2 milioane de lei, cu circa 9% mai mult decât anul trecut.